top of page

Online improvisatietheater met De Mimosaurus

De Mimosaurus is een improvisatietheatergroep voor studenten in Antwerpen. Improvisatietheater wil zeggen dat de acteurs samen spelen zonder dat de verhalen, personages en dialogen zijn voorbereid. Dit wil zeggen dat de acteurs heel goed op elkaar moeten inspelen en bij elk nieuw idee moeten samenwerken om er alsnog een samenhangend geheel van te maken. Vaak is dit absurd, maar lachen is zo absoluut verzekerd!


Onder normale omstandigheden komen de acteurs iedere week samen om te trainen. Dit samenkomen is nu natuurlijk moeilijk. Gelukkig zit improviseren in het dna van de Mimosaurus en boksen ze alternatieve sessies in elkaar. Via Skype doen de leden allerlei oefeningen om elkaars talenten te blijven uitdagen. Marie Trappers, de Primo Mimo van het Praesidino, geeft hier alvast enkele tips om met improvisatietheater aan de slag te gaan:


"Een van onze favorieten nu is om Powerpoints op te stellen en die door iemand te laten presenteren zonder dat die weet wat erin staat.


Een typisch associatiespel is Convergence: twee mensen zeggen tegelijk een willekeurig woord. Bijvoorbeeld 'flamingo' en 'thee'. De volgende mensen zoeken dan een woord dat flamingo en thee verbindt. De mensen die denken dat ze dat woord gevonden hebben zeggen "ja!" en tellen af. Dan zeggen ze tegelijk hun nieuwe woord. Als dat hetzelfde woord is, is het spel gelukt en beginnen we een nieuw rondje. Als het opnieuw twee verschillende woorden zijn, proberen we de verbinding tussen die twee nieuwe woorden te zoeken.


Er zijn heel veel oefeningen op verhalen vertellen, maar een hele leuke is Story, story, die! De trainer duidt een eerste persoon aan die begint met vertellen, maar de trainer kan op elk moment iemand anders aanduiden die zo naadloos mogelijk verder moet vertellen. Dat kan in het midden van een zin of zelfs in het midden van een woord zijn. Als iemand niet foutloos verder vertelt (een woord herhalen bijvoorbeeld of te traag opnieuw begint), is die persoon af en roepen we "die"! In het begin mogen er nog fouten gemaakt worden, maar naar het einde toe wordt de trainer steeds strenger.


Een andere leuke oefening is Stemmen uit het graf waarbij vier of vijf mensen allemaal een personage spelen en vertellen over hoe ze zijn gestorven. Er zijn drie rondes waarin ze elk om de beurt een stukje vanuit hun perspectief vertellen. Doorheen het spel proberen ze samen linken te leggen door de verhalen aan elkaar te verbinden. Het ultieme doel is om ervoor te zorgen dat al die verschillende personages op hetzelfde moment gestorven zijn."


De online sessies van De Mimosaurus vinden iedere donderdag plaats van 20.00 uur tot 22.00 uur. Heb je interesse om deel te nemen? Stuur dan een mailtje naar demimosaurus@gmail.com.


Je kan De Mimosaurus ook volgen via Facebook en Instagram. 

Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.

Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page