De geschiedenis herontdekken via een podcast

Bijgewerkt: 1 apr 2020

Jonas Goossenaerts, oud-student taal- en letterkunde en geschiedenis, oud-assistent Departement Geschiedenis


“Ik geef geschiedenis aan het Scheppersinstituut in Mechelen. Toen de scholen sloten, kreeg ik plots een hoop vrije tijd. Ik wilde die tijd echt nuttig besteden. Daarom ben ik een soepproject begonnen. Hier in Borgerhout zijn er heel wat mensen die in hun kot moeten blijven, omdat ze ouder zijn of omdat ze ziek zijn. Die mensen bezorg ik een kom warme soep en versgebakken brood.
Maar ik wilde meer doen. Ik miste mijn lessen en mijn vak, en dus kwam ik op het idee om een podcast te beginnen. Oorspronkelijk wilde ik dat doen voor senioren in de woonzorgcentra, maar al snel bleek dat een podcast een moeilijke manier is om die personen te bereiken. Dus paste ik mijn idee wat aan. Ik besloot te mikken op iedereen die geschiedenis moet missen of het vak al even niet gevolgd heeft en voilà: ‘Geschiedenis voor herbeginners – gesproken dagblad in virale tijden’ was geboren. Via de podcast bespreek ik belangrijke onderwerpen uit de wereldgeschiedenis zoals de Eerste Wereldoorlog of de Franse Revolutie. Ik probeer die telkens heel algemeen en duidelijk uit te leggen. Maar het is geen droge kost, er mag zeker ook gelachen worden!De senioren ben ik echter nog niet vergeten. Ik speel met het idee om voor hen een quiz met meerkeuzevragen te ontwerpen, die je zou kunnen projecteren. Via kaartjes of op een andere manier kunnen de bewoners dan antwoorden op de vragen … Maar het idee is nog niet afgewerkt. Er is nog zoveel dat ik kan doen. Ik sta ook open voor de suggesties van mijn luisteraars. En die zijn er: leerlingen, collega’s, vrienden, maar ook mensen die ik helemaal niet ken. Mensen vinden het interessant en zijn er echt blij mee, dus ik kan niet anders dan ook tevreden zijn.”Je kan Jonas’ podcast ‘Geschiedenis voor herbeginners – gesproken dagblad in virale tijden’ volgen op Facebook en beluisteren via Spotify of Anchor. Montage door Filip Vekemans, ook oud-student taal- en letterkunde.0 reacties

Take care and stay safe

logo_UA_hor_zwart.jpg

Algemene info

www.info-coronavirus.be

 

Op deze website van de FOD Volksgezondheid vind je alle officiële informatie over het Coronavirus in België.

Thema's

Contact

Dit is een initiatief van UAntwerpen. 
 

Prinsstraat 13
2000 Antwerpen
Tel: + 32(0)3 265 41 11

Privacyverklaring

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon