top of page

Throwback Q&A: jouw mentale welzijn in coronatijden

Bijgewerkt op: 10 jun. 2020

We merkten bij onszelf en bij jullie dat er nood was aan meer informatie over ons mentale welzijn. Daarom zetten we op 20 mei 2020 een Q&A op poten via de Facebookpagina van UAntwerpen. Een week lang konden jullie je meest prangende vragen doorsturen die dan een plekje kregen in de livestream. Onze gasten waren DJ Eagl en studentenpsychologen Hanne en Vicky van het STIP. Robin Thomas, de initiatiefnemer achter deze Q&A, was onze gastheer.

"Alles is heel persoonlijk, je kan wel tips geven en vertellen hoe jij bepaalde zaken een plaats geeft, maar dat wil niet zeggen dat dat voor iedereen werkt", kunnen we wel beschouwen als de baseline van de Q&A. Toch leverde de livestream enkele boeiende inzichten op rond bijvoorbeeld emoties uiten, eenzaamheid en de toenemende prestatiedruk nu we richting examenperiode gaan.


"Emotioneel zijn is geen zwakte. Het is een mooie eigenschap, het toont dat je eerlijk bent met jezelf. Je hoeft je daar niet voor te schamen. Deel dus je emoties." (Robin)


"Iedereen moet een balans zien te vinden tussen factoren die energie vragen en factoren die energie geven." (Hanne)


"Geef je grenzen aan. Mensen respecteren dat wel." (Vicky)


"Jij bent volledig; je hebt niemand nodig om jou aan te vullen." (DJ Eagl)


DJ Eagl kan in deze periode niet meer doen waarmee hij zijn geld verdient: feestjes bouwen. Maar hij kan veel meer dan dat: "Ik heb mentale problemen en ik wil vanuit mijn spotlight daarover babbelen om het bespreekbaar te maken, zeker bij studenten. Ik organiseer tegenwoordig live Q&A's via mijn Instagram. Het gaat dan vooral om eenzaamheid. In de gewone periode zijn er veel studenten afgeleid van ongelukkig zijn - die afleiding valt nu weg. Ook is er veel onzekerheid over afstuderen en de moeilijke situatie op de arbeidsmarkt."

De dj wordt al jaren psychologisch ondersteund en maakt daar geen geheim van. "Ik heb geluk, want er is een goede psychologe die mij helpt. Maar reflectie over hoe je jezelf liever gaat zien, heb ik alleen gedaan en dat heeft me veel geholpen."

Voor en tijdens de examenperiode hebben veel studenten de neiging zichzelf te vergelijken met anderen. Denk maar aan de berichtjes om te vragen waar jij al staat in een bepaalde cursus, of hoeveel pagina's iemand verwerkt heeft op een dag. De dj is daar duidelijk over: "Mezelf met anderen vergelijken is altijd heel erg aanwezig geweest in mijn leven. Ik zag onlangs een goede documentaire waarin Jimmy Iovine daarover een opmerking maakte. Waarom heeft een racepaard oogkleppen op? Omdat het valt wanneer het naar links of rechts kan kijken. Naar anderen kijken kan jou doen blokkeren."


Daar kan Vicky het enkel mee eens zijn: "Laat je niet opjutten door andere mensen. Als je het gevoel hebt dat je erg achter staat, bekijk dan eens of je methode wel werkt. Dit is een zoekproces, wat idealiter nu niet meer hoeft te gebeuren. Kijk ook wat haalbaar is en wat niet. Je hebt maar 24 uur op een dag, je kan die niet verlengen. Het is ook niet de bedoeling om 24 uur te studeren. Gun jezelf tijd voor jezelf, ook al denk je dat je daar geen tijd voor hebt. Je moet ontspannen om je batterij op te laden: als ze plat is, geraak je niet meer vooruit."


Collega Hanne vult aan: "Kijk naar jezelf en schat in wat je realistisch gezien kan doen. Stel doelstellingen op korte termijn, dat is meer motiverend. Maar timemanagement is ook niet alles. Soms moet je ook strategische keuzes maken. Denk ook eens na: wat geeft jou energie? Dat hoeft niet heel bijzonder te zijn: slapen, lekker eten, een serie kijken ... Kies voor voldoende 'oplaadtijd'. Hoe je dat doet, is voor iedereen persoonlijk."



Dit is bijzonder herkenbaar voor gastheer Robin. "Vroeger zat ik vaak achter op schema en dan deed ik nachtjes door. Op een gegeven moment heb ik 'je m'en fou' gezegd en mijn nachtrust prioritair gemaakt: je trekt uitgeruster, dus sterker naar het examen en je staat ook steviger in je schoenen."


De groeiende eenzaamheid en daarmee gepaard gaande huidhonger is een probleem dat niet langer te negeren valt. DJ Eagl meent dat we de oplossing binnen onszelf kunnen vinden: "Eenzaamheid is volgens mijn psychologe een dissociatie die je met jezelf hebt, alsof anderen een surplus zijn op jezelf. En dat is niet zo."

Hanne denkt dat dit probleem ook anders opgelost kan worden: "Sommige mensen zijn heel blij met de digitale manier om sociaal contact te onderhouden, voor anderen is deze manier van contact houden maar niets. Ik denk dat het vooral ligt bij onze balans: we hebben contact nodig als een soort energieleverancier. Als dit wegvalt, moet je misschien op zoek naar een andere manier die je positieve energie kan geven."

Deze andere manier herkent DJ Eagl: hij kocht een doos Lego en ging daarmee aan de slag. Robin begon sudoku's te maken.

"Een dekentje of een warm bad kan ook helpen tegen huidhonger," meent Vicky, "maar de échte oplossing ligt natuurlijk moeilijk gezien de maatregelen."


Hanne en Vicky zien dat studenten vaak lang wachten met het zoeken naar hulp wanneer het minder goed gaat. Maar het is niet nodig om te wachten: "Wij staan klaar voor onze studenten. Aarzel dus niet om contact op te nemen wanneer je onze hulp kan gebruiken."


Je kan de livestream hier herbekijken.

Je kan het STIP ook volgen via Facebook en hun website. Daar vind je ook alle contactgegevens.

DJ Eagls Instagrampagina vind je hier.

 

Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.

Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!

0 opmerkingen

Comments


bottom of page