top of page

Throwback Café Carrière

Toegegeven, de maand juli had met beter weer mogen starten. Gelukkig voor ons ging de laatste livestream van vanuituwkot.be binnen door, in de gezellige (en droge) Agora, het hart van onze Stadscampus!

Martijn Lagaune, bijna alumnus van onze universiteit, verwelkomde een hoop interessante gasten aan tafel voor een openhartig gesprek over afstuderen en toekomstplannen na het behalen van je diploma. Het werd een boeiende avond met heel wat tips & tricks van professionals en enkele pittige onliners: welkom bij Café Carrière.


Rond de tafel van het café zaten recruiter Nicky, VOKA-afgevaardigde Pieter, doctorandus en ondernemer Ben Bellekens, studentenbegeleider Eva en Joren van Randstad. Zij gaven hun visie op verschillende uitdagingen waar onze studenten nu voor staan. Hun gesprek werd afgewisseld met verschillende filmpjes waarin enkele werkgevers inzichten deelden. Rector Herman Van Goethem gaf de aftrap: "Jullie gaan nu mee de toekomst bepalen." Jan Remeysen, CEO van BASF, vult aan: "Aan de unief leer je niet alleen iets technisch of inhoudelijks, je ontwikkelt ook competenties die je altijd nodig zult hebben."


Angstaanjagenede grafiek

Door de impact van de coronapandemie heerst er heel wat onzekerheid en zelfs angst bij de studenten. Je vangt zoveel slecht nieuws op, maar wat is waar en wat niet? Pieter gaf duidelijkheid met een zoals hij het noemde "angstaanjagende grafiek": het klopt dat het aantal vacatures tijdens de lockdown spectactulair daalde, maar de grafiek gaat momenteel weer de hoogte in. De Nationale Bank verwacht dat het aantal vacatures weer zal terugkeren naar het normale cijfer tegen het derde kwartaal van 2022. Nog wel wat werk aan de winkel, maar dus zeker geen reden om te beginnen panikeren. Joren: "Je kan zelfs solliciteren zonder dat er vacatures zijn, of zonder dat je een diploma op zak hebt. Je durf tonen wordt geapprecieerd in het bedrijfsleven."


Geen verloren generatie

Ben: "Ik geloof niet dat de coronageneratie een verloren generatie is. Wel zullen ze meer proactief te werk moeten gaan bij het zoeken naar een job." Joren pikte daar graag op in: "Ben je klaar om te solliciteren, haal dan best alle kanalen aan om je te informeren. De pandemie zorgde ook voor een mooie opportuniteit: je kan even kritisch bij jezelf stilstaan, online cursussen volgen, online netwerkevents bijwonen ..."

Opstarten in coronatijden

Martijn vroeg zich samen met velen van jullie af hoe dat dan verloopt, opstarten in coronatijden. Hoe werk je bijvoorbeeld samen met collega's die je nog nooit gezien hebt? Daar wist Nicky wel wat op: "Er zijn allerlei online tools zoals bijvoorbeeld Zoom, Microsoft Teams, Skype for Business ... Zo is een 'lunchdate' of een 'koffiepauze' gemakkelijk geregeld. Je kan in deze periode ook meer experimenteren met vergadermogelijkheden. Online opstarten is dus zeker niet onmogelijk."


Zoek iemand de je kan coachen

In een filmpje gaf Kirsten Baets van Accenture haar gouden tip nog mee: "Zoek iemand in het bedrijf die jou kan coachen, zodat je blijft groeien." Maar hoe geef je aan dat je openstaat voor coaching zonder over te komen alsof je niet zelfstandig kan werken? Die vraag had studente Laura voor het panel. Nicky beantwoordde haar vraag met plezier: "Vraag hoe je eerste drie maanden eruit gaan zien, met wie je samenwerkt of hoe de opstart verloopt. Als jouw gekozen bedrijf coaching aanbiedt, zullen ze het je zo wel vertellen."

Een sollicitatieproces

Hoe het solliciteren dan verloopt, wilde Martijn graag weten. Joren vertelde: "Een sollicitatieproces kan lang duren en verschilt naargelang het bedrijf. Meer en meer bedrijven werken intussen met selectieplatformen. Je krijgt dan bijvoorbeeld diverse vragenlijsten en persoonlijkheidstesten. Stel bij een gesprek zeker ook zelf vragen! Het is niet alleen aan het bedrijf, maar ook aan jou om te ontdekken of een bepaalde job echt iets voor jou is."


Een eigen onderneming

Je kan ook zelf aan de slag zonder voor een bedrijf te gaan werken door een eigen onderneming te starten, zoals Ben heeft gedaan. "Ondernemen, da's risico nemen. En dat is leuk," vindt hij. Pieter voegde eraan toe dat VOKA verschillende programma's heeft om jonge ondernemers te begeleiden bij de opstart van hun onderneming.



Levenslang leren

"Proficiat, jullie zijn nu veroordeeld tot levenslang leren", grapte Lou Van Beirendonck van Quintessence in een filmpje. Ook dit is een voordeel in onze huidige maatschappij: zelfs als je de verkeerde studierichting koos in het verleden, hoeft dit jouw droomjob niet in de weg te staan. Nicky was daar duidelijk over: "Je kan terug gaan studeren, ervaring opdoen via stages, boeken lezen, podcasts beluisteren ..." Joren nuanceert: "Verder studeren is oké, maar niet om coronaredenen. Wat is jouw drijfveer? Als je geen zin meer hebt om verder te studeren, moet je dat ook niet doen."



Ondersteuning vanuit Universiteit Antwerpen

Eva vertelt over enkele inspanningen van de universiteit op het vlak van werk: "Op UAntwerpen organiseren we het Talent Forum, waar studenten in contact kunnen komen met werkgevers. Op die manier geven we ze al een duwtje in de rug. Maar iedere student kan bij ons langskomen voor een screening van hun curriculum vitae, een oriënterend gesprek ... Dat kan zelfs tot enkele maanden na hun afstuderen. Daarnaast bieden we met Talent On Track ook een loopbaanplatform aan."


Tot slot van de avond gaven de gasten van Café Carrière hun ultieme tips mee voor het solliciteren:

"Doe je research, geloof in je potentieel en durf te springen." (Nicky)

"Bouw aan je netwerk." (Pieter)

"Je eerste keuze is niet je definitieve keuze. Je eerste werkervaring hoeft niet jouw definitieve werkervaring te zijn." (Eva)

"Wees jezelf en stel vragen." (Ben)

"Kom uit uw kot en hanteer zoveel mogelijk kanalen." (Joren)


Wij waren blij dat jullie massaal afstemden op onze livestream en wensen onze (bijna-)alumni alle succes in hun verdere loopbaan. Voor een carrière binnen onze universiteit kan je trouwens hier terecht ;-) .


De livestream gemist? Herbekijken kan hier.



 

Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page