top of page

Taalmaatjes Jana en Gabriel blijven oefenen

Bijgewerkt op: 26 mei 2020

Jana Verhulst, studente taal- en letterkunde en Gabriel Hinojosa, student Linguapolis

Beiden schreven zich in voor het Taalmaatproject van UAntwerpen. Taalmaat is een project voor en door studentenstudenten uit het ‘Taaljaar Nederlands voor anderstaligen in een academische context’ (de taaljaarstudenten) worden gekoppeld aan Nederlandstalige UAntwerpen-studenten (de taalmaten). Het project biedt niet-formele spreekkansen aan de taaljaarstudenten en geeft hen de kans om kennis te maken met het Vlaamse hoger onderwijs.


Gabriel: "Mijn doel was om verder te studeren. In Ecuador is dit niet zo vanzelfsprekend. Bovendien is het niveau best laag, waardoor je met je diploma later minder kan doen. Ik wilde ook graag een nieuwe taal leren. Engels en Spaans kende ik al, maar ik zocht een extra uitdaging. Vandaar dat ik besliste om in België te komen wonen, bij mijn tante, nicht en neefje. Zo startte ik in september bij Linguapolis aan het taaljaar Nederlands. Ik heb nog even overwogen om volgend academiejaar taal- en letterkunde te gaan studeren, maar nu ben ik toch overtuigd om voor revalidatiewetenschappen en kinesitherapie te kiezen. In Ecuador sportte ik immers ook al veel en was ik al deels aan die opleiding begonnen.

De taalopleiding die ik nu volg is heel intensief, vandaar dat ik veel moet oefenen. Dat is niet zo gemakkelijk in mijn dagelijkse leven, omdat maar weinig mensen in mijn omgeving goed Nederlands spreken. Gelukkig was er Taalmaat, zo leerde ik Jana kennen!"


Jana: "Taal boeit me al lang. Ik hou van boeken en poëzie en ik vind het fijn om dit met anderen te delen. Via Taalmaat doe ik daarom geregeld mee aan activiteiten, zoals op café gaan, gezelschapsspelletjes spelen, verschillende workshops ... Heel tof allemaal!

Gabriel is sinds september mijn petekind. Ik ben als het ware zijn aanspreekpunt in Antwerpen. We leerden elkaar zeer informeel kennen en ondertussen zijn we echte vrienden. Ik vind het interessant om andere culturen te leren kennen, maar ook om onze stad te ontdekken vanuit de ogen van een nieuwe Antwerpenaar!


Gabriel: "Ik houd nu contact met Jana door af en toe te bellen. We beginnen dan vanuit een vragenlijst over onderwerpen uit mijn cursus Nederlandse taalverwerving, zo oefen ik meteen mijn leerstof. Maar we spreken ook bijvoorbeeld over wat we allemaal gedaan hebben de afgelopen week. Ik vertel dan veel over mijn familie. Ik vind het echt fijn dat we nu veel meer samen kunnen doen. We wandelen, koken samen of kijken een film."


Jana: "Tijdens ons laatste gesprek hoorde ik een vreemd geluid achter Gabriels computer. Het bleek de kat te zijn die meteen wegliep. Gabriel zette de achtervolging in en toonde meteen heel zijn huis! Toen hij de kat in de keuken vond, stelde hij me ook voor aan zijn familie hier. Dat vond ik zo gezellig, ik heb hem nadien ook aan mijn eigen gezin voorgesteld.


Ik vind het eigenlijk superzot hoe snel Gabriel en de andere taaljaarstudenten vordering maken in hun Nederlands. In het begin spreken ze het amper, en nu vergeet ik soms dat we eigenlijk bellen om te oefenen."


Gabriel: "Het grootste deel van mijn familie woont nog in Ecuador, daar is corona nu ook aan het verspreiden. De quarantaine daar zou nu al tot juli of augustus duren. Het is vooral crisis in de hoofdstad en aan de kust, omdat er veel te weinig plaats is in de ziekenhuizen. Gelukkig woont mijn gezin in een klein dorp op twee uur rijden van Quito. Zij zijn dus voorlopig nog veilig. Ik besef wel hoe gevaarlijk alles is, vooral dan voor dokters, verpleegkundigen en oudere mensen. Ik hoop maar dat alles snel weer normaal is en iedereen zijn favoriete activiteiten weer kan doen.

Wel probeer ik ook van deze periode te profiteren om extra te oefenen. Ik bel iedereen die ik ken en spreek zo veel mogelijk Nederlands, ook met andere taalmaatjes."


Jana: "Ik denk dat corona nieuwe mogelijkheden creëert. We vinden immers andere manieren uit om te blijven communiceren en leren elkaar zo nog beter kennen. Door nu te blijven ondersteunen, zetten we de taaljaarstudenten op weg voor de rest van hun leven!"


 

Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.

Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page