Emma De Haan, student farmaceutische wetenschappen
"Je hoeft niet ver te kijken om geïnspireerd te worden": op Facebook zie je zoveel mensen die anderen helpen. Ik steek zelf graag de handen uit de mouwen, zo kwam ik uit op Antwerpen Helpt. Na mijn registratie kreeg ik een ouder koppel toegewezen hier vlakbij, waarvoor ik nu regelmatig kook en naar de winkel ga. Ook werd ik opgebeld om bij de Voedselbank te helpen. Veel vrijwilligers behoren nu immers tot de risicogroepen waardoor ze beter zelf thuis blijven. Daar heb ik zonder aarzelen ja op gezegd.
Een werkdag begint om half 9, dan laden we de winkel in en leggen we alles op zijn plek. Nadien komen de mensen één voor één binnen. Ze melden zich eerst aan bij de administratie en leggen uit wat ze nodig hebben, zo weten wij wat we ze uit de 'grijze kast' kunnen geven. Hierin zitten rijst, meel en andere basisproducten. Na de basisproducten mogen we ze ook 'speciale' producten geven. Vaak zijn die niet zo speciaal voor ons, gewoon appels en peren bijvoorbeeld, maar de mensen zijn steeds dankbaar en dat is zo hartverwarmend! Het voedsel bedelen zelf gaat traag omdat er maar één iemand tegelijk binnen kan. Daardoor heb je wel meer sociaal contact met de mensen – weliswaar volgens de socialdistanceregels. Door even met hen te praten, zie je ze opkikkeren, leer je bij over hun thuissituatie en ook over koken in andere culturen kwam ik veel te weten.
Tegen de middag komen er nieuwe leveringen binnen, dan moet ik bijvoorbeeld kilo’s frieten overladen in kleinere zakjes omdat die beter te verdelen zijn.
In de namiddag krijgen we telefoon van een oudere dame met kanker. Door de nieuwe maatregelen mag ze niet meer tot bij de voedselbedeling komen. Uiteindelijk laat ze ons telefonisch haar voorkeuren weten en na mijn uren kan ik het pakketje voor haar deur gaan zetten.
Het is echt fijn om te gaan helpen bij de Voedselbank: je komt eens buiten en leert interessante mensen en hun achtergrond kennen, het geeft veel voldoening om iets voor een ander te kunnen doen en de enorme dankbaarheid is ook een fijne bonus. Als het kan, blijf ik na deze crisis graag verder helpen!"
Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.
Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!
Comentários