top of page

DIY-groentetuin met Greenoffice

Door de huidige omstandigheden kunnen er momenteel geen groentetassen van Kleibeek aan de studenten en het personeel van UAntwerpen geleverd worden. Maar niet getreurd, je kan nog steeds lokale en biologische groenten en fruit eten van je eigen moestuintje.


Charlotte Harding, studente productontwikkeling, toont je alvast hoe je hiermee aan de slag kan.


STAP 1: Wat heb je nodig?

· Een vrije ruimte van een vierkante meter

· Gronddoek

· Potgrond

· Optioneel: meststof

· Plantjes (tomaten, paprika, radijs, aardbeien ...)

· Klein schepje en harkje

· Tuinhandschoenen


"Ik heb deze vierkante meter tuin van mijn broer geadopteerd. Hij is verhuisd naar een appartement waar er niet voldoende plaats voor is. Een vierkante meter tuin is eigenlijk een houten bak op poten. Je kan er gemakkelijk een moestuintje in aanleggen. Het voordeel van een vierkante meter tuin is dat je groenten en fruit sneller en makkelijker groeien. Dit komt omdat de aarde sneller opwarmt dan wanneer de plantjes in volle grond zitten. Er komen ook minder slakken en onkruid in en je hoeft je rug geen pijn te doen of op je knieën te gaan zitten wanneer je je plantjes gaat verzorgen."


STAP 2: Gronddoek bevestigen

"In de bak leg je best eerst een worteldoek voor je hem met potgrond vult. Deze doek kan je aan je bak bevestigen met nietjes, zoals je op de foto kan zien. Ik had geluk: dit werkje was al voor mij uitgevoerd, lekker handig.


Eerst moest ik de oude planten en alle verdorde bladeren van de winter eruit halen. De aardbeiplantjes die erin zaten, heb ik laten staan. Zij kunnen mij de komende maanden nog heel wat lekkers opleveren. Zoek voor een optimale oogst vooral een zonnige plek in je tuin of op je terras."
STAP 3: Grond aanvullen en bewerken

"Vul je bak met aarde tot op ongeveer 10 cm van de rand. Vervolgens graaf je kleine putjes op de plaatsen waar je je plantjes wil planten. Daarna neem je het plantje voorzichtig vast aan de stengels die net boven de aarde uitkomen.


Je duwt op het potje om de aarde in het potje los te krijgen van de randen. Normaal gezien kan je nu het plantje met wortels en aarde uit de pot schuiven."


STAP 4: Planten en water geven


"Steek het plantje in een putje dat je gegraven hebt in stap 3. Bedek dan de rest van de open ruimte met potgrond. Zorg ervoor dat alle wortels onder de potgrond bedekt zijn. Herhaal dit proces voor elk plantje tot je tuintje vol is. Vergeet de plantjes zeker geen water te geven. Als je potgrond geen meststoffen bevat, voeg je best een beetje meststof toe aan je water.


Afhankelijk van hoe warm het is en hoe vaak het regent, moet je je plantjes dagelijks water geven. De grond moet vochtig blijven.


Pas ook op, want tot en met mei kan het ‘s nachts nog flink vriezen. Als je ziet dat dit gaat gebeuren, dek je best je plantjes af met een doek of deken. Je kan ook altijd een serre bouwen om op je tuintje te zetten, zodat de plantjes goed afgeschermd zijn."Je kan Greenoffice volgen via Facebook, Instagram en hun website.

 

Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.

Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page