top of page

De coronaroutine van prof. Kevin Absillis

Faculteit Letteren & Wijsbegeerte


"Dit academiejaar koos ik ervoor om mijn ouderschapsverlof op te nemen. Ik behield mijn onderzoekstaken, maar wilde even minder college geven. Ook heb ik veel energie geïnvesteerd in de allereerste Olympiade Nederlands. Dit semester moest ik daarom maar één vak geven. Het was er eentje dat ik met collega's van andere faculteiten deelde. Vlak voor de maatregelen in België van kracht werden, was het aan mij. Zo heb ik dus nog mijn laatste les kunnen geven in een echte aula voor een echt publiek.


En toen kwamen we in de semi-lockdown terecht. Plots moesten we de Olympiade Nederlands omdenken naar een digitale variant, de eindplechtigheid verschuiven ... Ik had speciaal ouderschapsverlof opgenomen om me in te kunnen lezen in nieuwe onderzoeksprojecten, maar dat kan natuurlijk alleen maar als de kinderen op school zitten. Die zaten plots thuis, en van dat lezen was er nog maar weinig sprake. Ik was meer papa dan leraar die eerste weken. Ouderschapsverlof came back with a vengeance! Eerst dacht ik dat deze nieuwe situatie niet gemakkelijk zou zijn. Maar nu, gezien alle omstandigheden natuurlijk, gaat het ons best goed af. We hebben onze eigen routine ontwikkeld. In de voormiddag ben ik de entertainer van dienst en werkt mijn vrouw. In de namiddag draaien we de rollen om en als de kinderen in bed liggen, doen we het overige werk.

Mijn vrouw werkt in een woonzorgcentrum. Ik moet toegeven dat de paniek en de chaos in die sector mij behoorlijk beziggehouden heeft. Je maakt je toch veel zorgen als je ziet met hoe weinig bescherming onze zorgverleners moeten werken. Het is een zorg die ik met veel mensen deel, merk ik. Ik ben wel blij dat dit nu ook vaker in het nieuws komt, zodat mensen er zich bewust van worden.


Deze hele toestand heeft iets weg van een dystopie. Het vele slechte nieuws begint aan je te vreten. Maar ik zie ook heel veel mooie dingen die ik dan heel bewust probeer te beleven. Het uitbreken van de lente bijvoorbeeld, en de vele wandelaars die daarvan genieten. Misschien beeld ik het me in, maar ik denk dat onze luchtkwaliteit momenteel ook een pak verbeterd is. En de spontane initiatieven van solidariteit en saamhorigheid die ontstaan doen veel deugd. Hier in de straat is bijvoorbeeld een WhatsAppgroep gestart waarin de inkopen worden geregeld.

In mijn vriendengroep heeft iedereen het bovendien altijd druk-druk. Alle vrienden hebben meerdere bezigheden en het is vaak heel moeilijk om met z'n allen af te spreken. Nu, in deze periode, wordt er tijd gemaakt. We spreken online af en zien elkaar via Skype. Ik denk dat ik ze nu vaker zie dan voor de coronaperiode!"


Lees zeker ook de leestip van prof. Absillis op deze website.

 

Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.

Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!


0 opmerkingen

Comments


bottom of page