top of page

8 duurzame TED Talktips van Green Office


Ben je de online lessen beu, maar wil je toch op een andere manier bijleren? Of verveel je je juist en wil je toch nog iets productiefs doen? Green Office heeft hier de ideale oplossing voor: TED Talks. Ook over het thema duurzaamheid zijn er heel wat interessante sessies opgenomen. Hieronder vind je een overzicht van acht TED Talks die zeker het kijken waard zijn.Ooit al gehoord van de plasticbank? De oprichter hiervan, David Katz, ziet de bank als oplossing voor de plasticsoep. Katz spreekt in deze TED Talk over social plastic. In ontwikkelingslanden is er heel wat afval op de straten. Mensen in die landen kunnen dit plastic verzamelen en inruilen voor geld. Het plastic wordt vervolgens gerecycleerd. Katz begint zijn betoog met een zeer verrassende opening. Alleen hierom al is het de moeite waard om de Talk te bekijken.


De Frans-Canadese Corinne Le Quèré is één van de belangrijkste klimaatwetenschappers van Frankrijk. In deze TED Talk bespreekt ze de klimaatsverandering met de nodige humor. Le Quèré doet dit vanuit haar eigen perspectief als wetenschapper. Zelf heeft ze het opgeven om iedereen constant te overtuigen van de klimaatsverandering. Wel is ze ervan overtuigd dat het uiteindelijk de taak is van de mens om het verschil te maken.


Inspiratie nodig voor Mei Plasticvrij? Lauren Singer is de oprichter van de populaire blog Trash is for Tossers, waar ze haar lezers tips geeft om zero waste te leven. In deze TED Talk legt Singer uit waarom ze begonnen is met zero waste te leven en hoe je er het beste mee kan beginnen. Zeker interessant om te kijken als je je afval thuis wil beperken. Kijk ook eens naar haar blog om nog meer te weten te komen over deze manier van leven.


Deze titel lijkt niet te passen in het lijstje van ‘duurzame’ TED Talks. David Saddington omschrijft zichzelf als Climate Change Communicator. Klimaatverandering speelt dus een belangrijke rol in zijn leven. Waarom maakt hij zich dan geen zorgen? Bekijk de Talk om daar achter te komen.


Meer nood aan een korte TED Talk? Deze korte geanimeerde Talk over de commons is hier ideaal voor. Dit verhaal heeft een historische inslag. Al in de middeleeuwen hadden boeren commons (gronden, vijvers …) die ze gezamenlijk konden bewerken. Ook nu moeten mensen gronden en grondstoffen met elkaar delen. In deze Talk wordt er uitgelegd wat het probleem is van deze commons en hoe dit probleem kan opgelost worden, zodat we ze niet verloren laten gaan.


Natuurlijk kon deze TED Talk van de bekendste klimaatactiviste van het moment niet ontbreken. Greta Thunberg vertelt hierin waarom zij startte met klimaatspijbelen. Ze heeft het onder andere over haar frustraties in verband met de huidige aanpak van de crisis. Wil je eens in het hoofd van Greta kijken? Dan is deze Talk iets voor jou!


Een gezonde economie wordt automatisch geassocieerd met constante economische groei. Dit is buiten de mening van Kate Raworth gerekend. Raworth is een Britse econoom die werkt voor de universiteiten van Oxford en Cambridge. Zij meent dat een doughnut economy oplossingen biedt voor zowel de mens als het klimaat. Om te weten te komen wat dit is, moet je kijken naar deze TED Talk.


Vader Hans en zoon Ola willen verandering. Dat is dan ook de reden waarom ze een project zijn begonnen om de kennis van mensen meer op echte feiten te laten baseren. Te vaak zijn we vooringenomen en volgen we onze eigen intuïtie. De Talk leert je om kritischer tegenover alles te staan, dus ook tegenover duurzaamheid.


Je kan Green Office volgen via Facebook, Instagram en hun website.

 

Dit artikel werd geschreven voor vanuituwkot.be, een online platform gecreëerd in coronatijden in opdracht van Universiteit Antwerpen.

Ben jij ook creatief bezig in quarantaine? Laat het ons weten!

0 opmerkingen

Comments


bottom of page